Vláknina-zdravá cesta k hubnutí!
O vláknině a o tom, že je zdraví prospěšná, už slyšel zřejmě skoro každý. A kde ji můžete najít? Napadne vás možná celozrnné pečivo. V čem ale konkrétně spočívá příznivý vliv vlákniny, kde jinde ji ještě najdete a proč nám pomáhá při hubnutí? Není náhoda, že v rozvojových zemích, kde značnou část stravy tvoří potraviny z nejrůznějších celozrnných plodin, kořínky atd. se téměř nevyskytují nemoci jako jsou rakovina střev, hemoroidy, zánět slepého střeva apod.
Jak působí
Vláknina - odborně řečeno jde o směs nestravitelných polysacharidů (celulózy, ligninu a pektinu). Má příznivý vliv na proces trávení. Obsahuje látky, které mnozí považují za nestravitelné. Ty se však ve skutečnosti ve střevech rozpustí a vytvoří lepkavý, viskózní koloidní roztok rosolovité povahy. Ten pomáhá při čištění organismu - absorbuje toxické a potencionálně nebezpečné sloučeniny při jejich průchodu trávicím traktem, rozpustná vláknina také nabírá do sebe přebytečnou vodu (obsah stolice se tak zvětší, změkčí a snadněji projde střevy).
Funguje v podstatě jako jakási houba. Pomáhá také k rychlému průchodu potravy trávicím traktem. Pozor - tento proces funguje jen při dostatečném příjmu tekutin (je tedy třeba dodržovat pitný režim a vypít denně alespoň 2-3l tekutin, jinak hrozí opačný efekt, tedy zácpa). Jako negativní se může jevit snad jen to, že kromě škodlivých látek na sebe může vázat i některé vitamíny. Je tedy třeba zajistit jejich dostatečný příjem v potravě. Také může zpomalit vstřebávání některých léků, vezmeme-li si je hned po vysokém příjmu vlákniny.
Pomáhá hubnout
Veliký význam má konzumace vlákniny při hubnutí. Tělu sice nepřináší žádnou energii ani stavební látky, ale dokáže rychle navodit pocit sytosti a snížit tak množství snědené stravy a tím i přijaté energie. A navíc třeba taková vláknina obsažená v ovoci a zelenině má kladný vliv na lipidové spektrum a metabolismus sacharidů.
Dobrá prevence
Konzumace vlákniny však pomáhá nejen při redukci váhy, ale příznivě působí jako prevence proti řadě civilizačních chorob jako jsou například kardiovaskulární choroby či rakovina tlustého střeva a konečníku. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu nebo snižuje riziko vzniku žlučových kamenů.
Kde ji najdeme?
Mezi dobré zdroje vlákniny patří již zmiňované celozrnné pečivo a pečivo z tmavé mouky. Dále ji obsahují také neloupané luštěniny a obiloviny (např. čočka, hrách, fazole, cizrna, pohanka …), ovoce a zelenina (ty obsahují navíc i velký podíl vody a pomáhají tak samy k snazšímu nabobtnání vlákniny) či třeba ořechy. Doporučená denní dávka vlákniny je 30g na dospělého člověka, pro děti mladší patnácti let by mělo platit pravidlo »věk+5« (tedy věk dítěte + dalších 5g vlákniny). Pro lepší představu, chcete-li pokrýt denní dávku příjmu vlákniny, měli byste sníst zhruba toto - 2 celozrnné rohlíky, 2 celozrnné žitné chleby, 1 papriku a 2 jablka. Nadměrný příjem vlákniny může naopak způsobit žaludeční potíže a nadýmání.
Obsahuje také váš jídelníček dostatečné množství vlákniny?