Tuky jsou zdraví prospěšné...ale pozor!
Tuk - pro mnohé lidi, kteří se marně snaží zhubnout či je trápí hladina cholesterolu, je to nepřítel číslo jedna! Jistě, tuky mají zřejmě nejvíce energetické hodnoty (na 1g tuku - 9 kalorií) a při dietách se tučným jídlům musíme vyhýbat. Jde ale tuk úplně vypustit?
Důležité kyseliny
Úplně tuky zavrhnout nemůžeme - vždyť dávají našemu tělu některé životodárné látky. Ale pozor - v tomto případě jde hlavně o tuky nenasycené. Prostě není tuk jako tuk! Jistě dobře víte, že existuje tuk rostlinný a živočišný. Že daleko prospěšnější je ten rostlinný, dnes už ví snad skoro každý. A právě tyto rostlinné tuky bývají zdrojem oněch »prospěšných« kyselin.
Které oleje vybírat?
»Esenciální« tuky (obsažené například rybách, ořechách, semenech, olivách apod.) jsou zdrojem oněch užitečných vícenenasycených mastných kyselin. Dobrým zdrojem těchto užitečných kyselin jsou také dýně, seznam, slunečnice, avokádo… Při výběru olejů pak vybírejte ty, které jsou rostlinného původu. Jakostně nejlepší jsou pak panenské oleje (lisované za studena).
Nebezpečné transtuky
U živočišného, ale i u rostlinného tuku číhá určité skryté nebezpečí jménem »transtuky«. Při přípravě jídel prochází tuk procesem tzv. hydrogenace, při němž vznikají některé nebezpečné, těžko stravitelné látky, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a více než 3% příjem těchto transtuků v denní potravě (zhruba 7g transtuků, což je asi jedna porce hranolků) zvyšuje riziko vzniku rakoviny až o 50%. Pokud tedy skutečně chcete snížit svoji hmotnost, tukům byste se vyhýbat neměli, ale měli byste správně volit a příjem tuků by neměl přesáhnout 30% příjmu energie. Zkrátka - všeho s mírou!
Jakým tukům dáváte přednost vy?