Ňamky z bioframy-humus nebo slast?
Znáte je od své kolegyně s biosvačinkami nebo z hypermarketu, kde míjíte o stovku dražší hovězí. Spousta lidí si myslí, že bio je pouze mrkev, nebo to jsou nějaká semínka…
Zatímco kvalitu bio může mít jakákoliv potravina včetně kečupu, kukuřičných chipsů, šunky nebo vína. Vždy ovšem musí být ryze přírodní, tj. z ekologického prostředí.
Proč bio?
Biopotraviny jsou v Evropě a ve světě stále větším fenoménem. Vědci ve svých studiích zjistili, že každý člověk ročně zkonzumuje až čtyři kila chemických látek, které zatěžují organismus a ubíjejí imunitní systém.
Proč je to tak zdravé?
Biofarmy mají zakázáno používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky a geneticky modifikované organismy. Zvířata žijí v přirozeném prostředí, mají možnost výběhu, nedostávají žádné růstové hormony (jsou zakázány na celém území EU, bohužel se stále dováží mnoho levného masa z území mimo EU, kde se hormony užívají), ani preventivní dávky antibiotik, které v těle ničí přirozenou střevní flóru a oslabují imunitu. Jeden odstrašující příklad z běžných velkofarem: »Moderní kuře« vyroste po nepřirozeném krmivu dvakrát rychleji, a tak ho někdy nestačí unést jeho vlastní nohy... U biopotravin se nesmějí použít škodlivá éčka, umělé konzervační látky, chemická barviva, dochucovadla, umělé aromatické látky ani sladidla.
Chvála ekofarmám
Co se týče chovu zvířat, umějí ekofarmy poskytnout zvířeti kvalitní život. Kruté velkochovy fungují na principu »za co nejméně peněz, co nejvíce muziky«. To znamená, že kvůli vysokému množství levného masa žijí zvířata ve velmi těžkých podmínkách. V ekologickém zemědělství je zakázáno jakékoliv týrání zvířat, klece a roštové, bezstelivové ustájení. Zelenina vypěstovaná v podmínkách ekologického zemědělství je sice dražší, ale máte jistotu, že nekupujete »zajíce v pytli«. Rostlina, která je hnojena syntetickými látkami, musí růst ve velmi špatných podmínkách, je snadno napadnutelná chorobami a škůdci. Člověku tak dodá jen minimum prospěšných vitaminů a antioxidantů. Biozelenina naopak obsahuje více vlákniny, minerálních látek, vitaminů a antioxidantů.
S chutí si smlsněte na:
- Plnohodnotných potravinách, které jsou co nejméně upravovány (v klasických marketech kupujte jen základní suroviny a to ostatní shánějte ve specializovaných bioobchůdcích). Kupujte raději potraviny místní, českého původu - vždy čerstvé, sezónní a samozřejmě nejlépe z ekologického zemědělství.
- Naučte se servírovat zeleninu ke každému jídlu. V létě ji podávejte syrovou, v zimně kysanou či krátce vařenou. Za oknem pěstujte čerstvé bylinky. Zelené natě sypte, kam se dá.
- Nebojte se celozrnných potravin, na které nejste zvyklá, nebo je neznáte či neumíte vařit: celozrnnou rýži, jáhly, kukuřičnou polentu, bulgur, celozrnný kuskus, celozrnné těstoviny, kvalitní celozrnné pečivo, vločky všech druhů, červenou čočku, fazole, cizrnu, sóju.
- Vybavte se kvalitními biooleji - sezamovým, panensky olivovým, lněným, mandlovým, ořechovým. Dalším zdravým, kvalitním zdrojem tuku jsou semena, ořechy, ryby a kvalitní čerstvé biomáslo.
- Mléčné produkty byste měla konzumovat výhradně čerstvé z ekofarem, které jsou co nejméně zpracovány. Určitě vám zachutnají kozí a ovčí sýry. Mléko zkuste někdy nahradit rýžovým, mandlovým nebo sójovým nápojem.
- Chuť na sladké zahánějte přírodně sušeným ovocem, dezerty slaďte rýžovým nebo javorovým sirupem. Žízeň zkroťte přírodní neperlivou vodou či bylinným čajem z ekofarem. Občas je prokládejte čerstvě vylisovanou zeleninovou či ovocnou šťávou.
Nohy na ramena vezměte před:
- Několikanásobně zpracovanými potravinami s nekonečnou trvanlivostí a podivným složením. Fast foody, instantními polévkami, mraženými potravinami, barevnými limonádami, light produkty a těmi »umělotinami«, kde je ve složení rozepsáno několikrát za sebou písmeno E.
- Exotickým ovocem v zimním období a chemizovanou dovozovou zeleninou.
- Nejezte hodně solené laskominy a průmyslově vyráběné sladkosti. Vyhýbejte se umělým sladidlům i průmyslově vyráběnému müsli. Rafinovaný cukr se dnes přidává nejen do kečupů, ale i do celozrnného toustového chleba.
- Vyvarujte se levným škodlivým tukům a margarínům.
- Bojte se bílé mouky a všech produktů z ní vyrobených.
- Vynechávejte uzeniny, masové konzervy a vnitřnosti zvířat z velkochovů.
- Zapomeňte na slazené, konzervované, barevné mléčné pochutiny a snažte se vyvarovat trvanlivému a sušenému mléku.
- Vyhýbejte se ovocným čajům, kde je místo ovoce chemické barvivo, limonádám a vodám s umělými sladidly. Neničte si žaludek ledovými nápoji.